Culturile de maslini din Chania - Insula Creta
Zona Chania este recunoscuta pentru culturile de maslini dedicate aproape in totalitate productiei de ulei. Acest fapt se datoreaza in special solului dar si numeroaselor zile insorite din martie pana toamna tarziu. Un factor foarte important este traditia care se bazeaza pe respectul fata de cultura de maslini si productia de ulei. Drept urmare, mai mult de 95 % din uleiul produs in Creta este ulei extra-virgin de cea mai buna calitate.
Aproape un sfert din suprafata Cretei e acoperita de circa 35 de milioane de maslini. Productia de ulei se ridica la aproximativ 150 000 de tone anual si creste cu 3 % pe an intr-un ritm constant.
Fiecare maslin poate produce pana la 150 de kg de masline anual. In medie dintr-un maslin matur se pot obtine 8-10 litri de ulei pe an. Productia depinde de mai multi factori, dar in medie se obtine un litru de ulei din 3 pana la 7 kg de masline.
Soiul Koroneiki acopera 85% din culturile din Insula Creta, iar in zona Chania 100%.
Varstele maslinului
Fructele apar abia la 3 ani de la plantare si dupa inca 3-4 ani ajung sa fie recoltate pentru un ulei de calitate. Maslinul se inalta pana la zeci de metri dar din motive practice coroana sa este mentinuta aproape de sol. Maslinul infloreste primavara cu milioane de flori albe dar numai 1-5 % din flori vor da fructe.
Uleiul de masline
Frunzele maslinului incep sa produca ulei la sfarsitul verii, ulei pe care il depoziteaza in fruct. Procesul continua pana iarna tarziu cand incepe recoltarea. Numeroasele zile insorite din Creta sunt ingredientul de baza pentru productia de ulei extra-virgin.
Culesul maslinilor se face incepand din mijlocul lui noiembrie pana in februarie. Maslinii sunt scuturati de masini speciale iar fructele cad in plasele intinse sub coroana, pe suprafata solului.
La mai putin de un km de la locul de recoltare se afla linia de productie. Mai intai fructele sunt separate de frunze dupa care sunt spalate. Apoi maslinele sunt tocate si transformate in pasta. Este important ca maslinele sa nu fie tocate foarte fin iar intreg procesul complet mecanic nu trebuie sa genereze o temperatura mai mare de 30 de grade Celsius. Motoarele electrice care pun in miscare tamburii sau cuvele de centrifugare sunt plasate cat mai departe de locul unde se produce uleiul.
Pasta de masline este apoi introdusa intr-o centrifuga sau presa unde se separa uleiul de reziduurile solide. Uleiul trece apoi prin mai multe etape mecanice de filtrare dupa care este depozitat. Recipientii de metal inoxidabil sunt solutia cea mai buna pentru depozitarea pe termen lung. In scop comercial pot fi folosite sticle inchise la culoare pentru ca lumina sa nu afecteze calitatile uleiului.