Cum se citeste eticheta unui ulei de masline extravirgin veritabil

E clar ca uleiul de masline extravirgin reprezinta un aliment care nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra zilnica. Noi il preferam pentru aportul de arome din mancaruri iar specialistii in nutritie il recomanda pentru calitatile sale nutritionale deosebite.

Internetul abunda in idei nastrusnice de folosire a uleiului de masline, efect al marketingului agresiv starnit de importatorii de ulei. Trebuie sa fim precauti si moderati in a lua drept bune toate sfaturile care propavaduiesc uleiul de masline extravirgin ca si panaceu cu efecte extrapolate in orice domeniu adiacent gospodariei, de la uns balamale pana la exterminarea paduchilor. 

Piata abunda si ea de ulei de masline de calitate slaba promovat ca fiind virgin sau extravirgin. Chiar daca ne-am obisnuit cu astfel de lucruri "tipic romanesti", problema este una de nivel mondial. Suntem insa una dintre putinele tari care mai accepta pe rafturile de alimente ulei obtinut din "pomace" sau "sansa", adica un ulei inferior obtinut din reziduurile sau boasca resuscitata prin procedee chimice. In tarile cu traditie boasca se arde pentru a se obtine biogaz sau se foloseste ca si ingrasamant ecologic.

Un element esential pentru ca un ulei de masline sa fie considerat extravirgin este gradul de aciditate. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,8 conform IOOC - International Olive Oil Council:

" An extra virgin olive oil is a virgin olive oil which has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 0.8 grams per 100 grams, and the other characteristics of which correspond to those fixed for this category in this standard.."

Presarea la rece e esentiala pentru ca uleiul sa nu oxideze in timpul extractiei, extractie care se ace exclusiv prin mijloace mecanice, presare sau centrifugare fara niciun adaos chimic.

Ulei de masline extravirgin - aciditate 0,7 %
Ulei de masline extravirgin Abea - informatii nutritionale

Tabelul cu informatiile nutritionale certifica calitatile uleiului de masline extravirgin.

Mentionarea zonei in care se afla culturile si centrele de procesare. Pentru cunoscatori zona culturii e foarte importanta. Spre exemplu zona Chania din vestul Cretei e renumita pentru culturile in proportie de 99% de maslini din specia Koroneiki.

IOOC prevede:

"The labels of extra virgin olive oils may indicate their appellation of origin (country, region or locality) when they have been awarded such an appellation, in accordance with the terms provided under the regulations of their country of origin and when such extra virgin olive oil has been produced, packed and originates exclusively in the country, region or locality mentioned."

Ulei de masline extravirgin din zona Chania - Insula Creta
Ulei de masline extravirgin Abea Informatiile despre firma producatoare si codul de identificare al produsului.
Tabelul alaturat contine informatii despre parametrii care califica uleiul Abea drept unul dintre cele mai bune uleiuri de masline extravirgin din lume.
In tabelul alaturat sunt valorile maxime admise pentru ca un ulei sa fie certificat ca ulei de masline extravirgin de catre IOOC.
Valorile obtinute de uleiul de masline Abea sunt mult mai bune decat parametrii impusi. De exemplu acicitatea uleiului se afla undea intre 0,3 si 0,7 % fata de norma maxima impusa de 0,8%.
Ulei de masline extravirgin - atribute calitate

 

Toate informatiile enumerate mai sus reprezinta parametrii obligatorii de etichetare a uleiului de masline extravirgin impusi de IOOC.